Uitstapjes provincie Utrecht

Utrecht mag dan de kleinste provincie van Nederland zijn, er is veel te beleven en er zijn veel uitstapjes te maken. Hier de leukste locaties in de provincie Utrecht voor een dagje uit:

Ouwehands Dierenpark

Op de Grebbeberg tussen Rhenen en Wageningen ligt één van de mooiste dierentuinen van Nederland, Ouwehands Dierenpark, bekend om zijn Dierenbos, dolfijnenshow en televisieheld Bamboo Bill. Naast de vele dieren is ook de overdekte speeltuin het bezoek meer dan waard.
Kaarten met korting voor Ouwehands Dierenpark

 

 

Pyramide van Austerlitz

Bekijk de pyramide die ooit door de soldaten van Napoleon bij hun legerkamp Austerlitz (provincie Utrecht) als bezigheidstherapie werd gebouwd. Beklim de toren en ga naar afloop lekker spelen in de speeltuin waar ook diverse kermisattracties te vinden zijn.

 

Spoorwegmuseum

In het spoorwegmuseum in Utrecht zijn vele oude treinen en wagons te zien. Er is een bijzonder spannende train-simulator, een karretjesattractie, een buitenspeeltuin met kindertreintje en een theatershow. Dit museum vol treinen is leuk voor jong en oud.

 

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar in Haarzuilens (ten westen van Utrecht) is een prachtig kasteel uit de 15e eeuw dat in een bijzonder goede staat is. Maak een wandeling door de tuinen en maak een rondleiding door het kasteel.

 

Universiteitsmuseum Utrecht

Het Universiteitsmuseum Utrecht is een leuk wetenschappelijk museum waar je veel kunt beleven en zien. In het Jeugdlab en Kennislab kun je zelf aan de slag en de museumtuin de Oude Hortus maakt ook deel uit van dit boeiende museum.

 

DomUnder

DomUnder is een nieuw museum in de stad Utrecht. DomUnder is ondergronds te vinden onder het domplein in het oude stadshart van Utrecht. Ga in DomUnder op zoek naar archeologische resten en spannende historische verhalen, en ontdek zo

de verborgen geschiedenis van 2000 jaar Domplein, Utrecht en Nederland. 

 

Museum Speelklok

Ooit heette dit museum in de stad Utrecht Het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement, maar zelfs de directie vond die naam te oubollig. Hier vind je draaiorgels, automatische muziekinstrumenten en piano's, muzikale klokken, speeldozen, pianola's en dergelijke. Museum Speelklok is te vinden vlak onder de Dom, de beroemde Utrechtse toren (ooit door een strom van de kathedraal gescheiden) die een bezoek ook meer dan waard is.

 

Mondriaanhuis

De beroemde Amersfoortse schilder Piet Mondriaan heeft in in zijn geboortehuis een eigen museum. Hier in vind je een uitgebreide collectie van zijn werken Er zijn ook schilderijen te zien van de schilders die in zijn voetsporen zijn getreden.

 

Dierenpark Amersfoort

Het dierenpark Amersfoort is een grote dierentuin waar de meest uiteenlopende dieren te zien zijn. Bezoek ook vooral het Dinobos waar tientallen dino's op ware grootte te zien zijn of het Paleis van Koning Darius met zijn witte tijgers.

 

Cavaleriemuseum

Het Cavaleriemuseum in Amersfoort laat je kennismaken met meer dan 435 jaar Nederlandse cavalerie. Van ruiters tot tanks. Er zijn ondermeer oude en bijzondere tanks en panserwagens te zien.

 

Von Gimborn Arboretum

In Doorn op de Utrechtse Heuvelrug (provincie Utrecht) vind je de grootste botanische tuin van Nederland. Het hele jaar kun je hier genieten van mooie planten en bijzondere bomen.

 

Huis Doorn

Eveneens in Doorn is het meest luxe "asielcentrum" van Nederland te vinden. In dit kasteeltje kreeg de Duitse Keizer namelijk asiel nadat hij de Eerste Wereldoorlog verloren had. In Huis Doorn zijn de rijkdommen te zien die hij uit zijn paleizen had meegenomen. Er is een mooi wandelpark en een kleine speeltuin (Het Rosarium).

 

Centraal Museum Utrecht / Dick Bruna Huis

Geniet van moderne en oude schilderijen van bijzondere kunstenaars en oude meesters. Het Centraal Museum Utrecht bezit tevens de grootste Rietveld-collectie ter wereld. 

Het Dick Bruna Huis is een onderdeel van het Centraal Museum Utrecht. Hier kun je alles vinden rond de geestelijke vader van Nijntje.

 

Museum Dorestad

Ooit was Wijk bij Duurstede onder de naam Dorestad één van de belangrijkste handelssteden van Europa.Vikingen en een verandering in de loop van de Rijn deden de stad weer verdwijnen. Maar daarmee was de geschiedenis van Wijk bij Duurstede echter niet voorbij, want in de Middeleeuwen  maakte de Bourgondische bisschoppen van Utrecht het plaatselijke kasteel Duurstede tot hun residentie en was het een centrum van feesten, pracht en praal. Museum Dorestad vertelt je hier alles over, en naast dit museum ligt het vervallen kasteel Duurstede.

 

Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk (tussen Baarn en Soest) is nog steeds bekend als het voormalige woonhuis van Koningin Juliana en Prins Bernhard. Tegenwoordig is het paleis opengesteld voor publiek. U kunt Paleis Soesdijk en de paleistuinen bezoeken, en er zijn regelmatig activiteiten.

 

Museum Caterijneconvent

In een prachtig voormalig klooster, midden in de stad Utrecht, is het Museum Caterijneconvent te vinden. Het Museum heeft het Christendom in Nederland als thema en vertelt zijn verhaal aan de hand van vele kunstvoorwerpen, onder andere uit de Middeleeuwen.

 

De Heksenwaag Oudewater

In Oudewater werden vrouwen ooit gewogen om te achterhalen of ze heks waren. Bekijk de originele heksenweegschaal uit 1482 en laat je zelf wegen zodat je met een certificaat kunt bewijzen geen heks te zijn. In het museum leer je alles over de heksenvervolging in de Middeleeuwen.

 

Museum Flehite

Museum Fleihite (fraai gehuisvest in drie muurwoningen uit 1540) vertelt het verhaal van de geschiedenis van Amersfoort van de Middeleeuwen tot de Tweede Wereldoorlog. Ook is er veel kunst uit die tijd te zien.