Uitstapjes Gelderland

In een uitgestrekte provincie als Gelderland valt natuurlijk veel te beleven. Hier een overzicht van de leukste uitstapjes in Gelderland.

 

Burgers Zoo

De best bezochte attractie van Gelderland is de Burgers Zoo in Arnhem. Dat is niet verwonderlijk want Burgers Zoo is meer dan een dierenpark alleen. Neem bijvoorbeeld de Burgers Bush, een overdekte ruimte waarin een tropisch regenwoud is nagemaakt. Compleet met bergen, een waterval, dieren en natuurlijk tropische planten en bomen. Of neem Burgers Ocean, een aquarium met 8 miljoen liter water waar je dankzij een glazen tunnel doorheen kunt lopen.
Kaarten Burgers Zoo met korting

 

 

Julianatoren

Julianatoren in Apeldoorn (voorheen Koningin Julianatoren) is een geweldig leuk pretpark gericht op kleine kinderen. Deze vinden hier meer dan 50 attracties die soms wel spannend zijn maar niet te eng. Een echt leuk park om met jonge kinderen naar toe te gaan.
Kaarten Julianatoren met korting

 

Dolfinarium Harderwijk

Bezoek het grootste zeezoogdierenpark van Europa en kijk naar shows van dolfijnen, zeeleeuwen, zeehonden en walrussen. In totaal zijn er 10 shows te zien en je kunt je er vergapen aan nog veel meer soorten zeedieren.
Kaarten Dolfinarium met korting

 

Nederlands Openluchtmuseum

In het Openluchtmuseum in Arnhem zijn huizen, boerderijen en gebouwen uit heel Nederland verzameld. Vele figuranten brengen de geschiedenis tot leven en in de gebouwen rondom het park zijn vele exposities. Klassieke trams zorgen er voor dat je niet alles lopend hoeft af te leggen.

 

De Spelerij

De Spelerij in Dieren (Gelderland) is een uniek speelpark voor kinderen dat is bedacht en gemaakt door kunstenaars. Kinderen kunnen hier ontdekken, creatief bezig zijn, maar ook gewoon lekker glijden, rennen en spelen. Centraal in De Spelerij staat de Uitvinderij, een werkplaats waar kinderen bezig kunnen zijn met techniek en kunst. Alle gereedschap en materiaal zijn voorhanden.

 

Airborne Museum Hartenstein

In Oosterbeek, het centrum waar de slag om Arnhem plaatsvond, vind je het Airborne Museum. Dit museum is gevestigd in Villa Hartenstein, het toenmalige hoofdkwartier van de Britten, dat dagenlang zwaar onder vuur lag. Je komt op deze historische plek alles te weten over de Slag om Arnhem die een brug te ver bleek.

 

De Apenheul

Wie heeft nou nog nooit de Apenheul bezocht? Deze dierentuin in Apeldoorn staat helemaal in het teken van apen. Alle soorten apen kom je er tegen van enorme gorilla's tot honderden doodshoofdaapjes die vrij tussen de bezoekers rondlopen. 35 soorten apen zijn er te zien, en dan hebben we het nog niet over de bezoekende apen (kinderen) die zich in de leuke speeltuinen kunnen uitleven.

 

Anton Pieck Museum

Anton Pieck was een veelzijdig kunstenaar die veel tekeningen, illustraties, olieverven en grafisch werk heeft nagelaten. Veel daarvan is te zien in zijn eigen museum in Hattem (Gelderland). Maar hier vind je ook veel exposities van andere getalenteerde kunstenaars.

 

Het Land van Jan Klaassen

Het Land van Jan Klaassen in Braamt (gemeente Montferland in Gelderland) is een grote speeltuin opgezet door een poppenspeler. Poppenkast speelt nog steeds een grote rol in Het Land van Jan Klaassen. Je vindt er onder andere het grootste poppentheater van Nederland, maar ook een enorme buitenspeeltuin, een waterspeeltuin en (voor bij slecht weer) een binnenspeeltuin.

 

Afrika Museum

In Berg en Dal (onder Nijmegen) waan je je in Afrika. Het Afrika Museum staat helemaal in het teken van dit boeiende continent. Beleef hier hoe men in Afrika leeft en maak kennis met de Afrikaanse kunst.

 

Museumpark Orientalis

Niet ver van het Afrika Museum, in het dorpje Heilig Landstichting, ligt Museumpark Orientalis. Hier maak je kennis met drie grote religies, het Jodendom, het christendom en de islam, en je wandelt door het leven in het oude Midden Oosten. Een Romeinse stad, een Joods en een Arabisch dorp zijn allemaal nagemaakt in het fraaie wandelpark.

 

Schateiland Zeumeren

Schateiland Zeumeren in Voorthuizen is met 5,5 vierkante kilometer het grootste overdekte avonturenpark van Nederland. Begeef je tussen zeelieden en piraten in deze grote overdekte speeltuin vlak bij Barneveld (Gelderland). Helaas is deze attractie voor kinderen wel vrij prijzig voor een overdekte speeltuin want ouders betalen er de volle prijs.

 

Paleis het Loo

Paleis het Loo in Apeldoorn, ooit het zomerverblijf van de Nederlandse koningen, is tegenwoordig een nationaal museum. Je waant je zelf een koning of koningin als je door de luxe vertrekken loopt. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de ommuurde tuinen van het voormalige Koninklijke paleis.

 

Dierenpark Wissel

Panda's, ringstaartmaki's. apen, tropische vogels, en veel andere dieren kun je in Dierenpark Wissel in Epe (Gelderland) vinden. Tevens is er in deze kleine dierentuin een kinderboerderij en een leuke speeltuin.

 

Museum Valkhof

Een groot en veelzijdig museum in Nijmegen. Je komt hier alles te weten over de geschiedenis van Nijmegen en de Romeinen die hier ooit woonden. Maar er is ook veel oude kunst en moderne kunst te zien. 

 

Amusementspark Tivoli

Tivoli in Berg en Dal (vlak bij Nijmegen in Gelderland) is een leuk pretparkje dat zich richt op kinderen tot en met 12 jaar. Deze vinden er veel leuke attracties en er zijn weinig wachttijden. Voor het geval het gaat regenen is er ook een binnenspeeltuin.

 

Bonami Spelcomputer Museum

In het spelcomputer museum in Epe (Gelderland) vind je honderden spelcomputers en meer dan 10.000 games. Atari, Commodore 64, Amiga, de Sinclair, allemaal staan ze er, evenals diverse klassieke arcadekasten. En natuurlijk kun je met veel van deze spelcomputers en games ook zelf spelen.

 

Nederlands Watermuseum

In het Nederlands watermuseum in Arnhem valt heel wat te doen. Je kunt proefjes doen, en vele computers en schermen zorgen er voor dat je niet alleen hoeft te kijken, maar ook veel zelf kunt doen. 

 

Dickens Museum / Bronckhorst

Charles Dickens heeft in Gelderland zijn eigen museum. Bekijk er poppen in kleding uit de Dickens tijd, originele boeken, foto's, illustraties, brieven en veel meer. Het Dickens Museum staat in het stadje Bronckhorst dat een bezoek ook meer dan waard is.