Uitstapjes provincie Groningen

Een overzicht van leuke uitstapjes in de provincie Groningen.

Vesting Boertange

Ga honderden jaren terug in de tijd in het historische verdedigingswerk Vesting Bourtange. Deze vestingstad ziet er nog bijna zo uit als in 1742. Vaak zijn er historische markten en worden er veldslagen nagespeeld. Elke zondagmiddag wordt er een kanon afgeschoten. Willem van Oranje liet in 1593 Vesting Boertange bouwen om de stad Groningen te beschermen. Er zijn vier musea in Vesting Bourtange, en de vesting zelf is een wandeling meer dan waard. De toegang is gratis, behalve bij sommige activiteiten.

 

Groninger Museum

Met 200.000 bezoekers per jaar is het Groninger Museum één van de belangrijkste en best bezochte kunstmusea van Nederland. Het Groninger Museum bestaat uit verschillende 'eilanden' die in het Verbindingskanaal liggen. Deze eilanden zijn weer opgedeeld in diverse paviljoens, ontworpen door verschillende ontwerpers. De collectie van het Groninger Museum bestaat uit meer dan 80.000 objecten. De meeste objecten betrefen kunst, zowel moderne kunst als klassieke kunst. Er zijn echter ook archeologische objecten te vinden en informatie over de geschiedenis van de stad Groningen en het Ommeland.

 

Openluchtmuseum Het Hoogeland

In Groningse Warffum kun je zien hoe men vroeger op het Groningse platteland leefde. Het openluchtmuseum bestaat uit twintig gebouwen. Je treft er alles dat er vroeger in een Gronings dorp te vinden was zoals een zoals de woning van een dagloner, een café, een school, een slagerij, een woning van een burger, een veearts, een koster, een ouwewijvenhuis, een smederij, schipper en veel meer.

Op maandag is het Openluchtmuseum Het Hoogeland gesloten.

 

Adventurepark Waddenfun

Waddenfun is een klimpark in het Groningse dorpje  Wehe den Hoorn. Indoor en outdoor kun je hier klimmen in een park vol hindernissen en langs spectaculaire parcoursen. Het eerste niveau light op twee meter hoogte, maar je kunt ook op 8 meter hoogte klimmen. Je mag hier voor 15.50 euro (onder de 15 jaar 13 euro) twee uur klimmen. 75 plussers mogen voor half geld. Open op zondag, woensdag, vrijdag en zaterdag.

 

Museum Wierdenland

In Ezingen, Groningen, ligt Museum Wierdenland. Landschapsbeheer Friesland en Groningen, het Terpencentrum, het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen en Museum Wierdenland vertellen in dit museum de geschiedenis van de terp- en wierdedorpen in Groningen en Friesland.

 

Universiteitsmuseum Groningen

Het Universiteitsmuseum Groningen is een leuk wetenschappelijk museum in het noorden van het land, gevestigd in de stad Groningen. Je kunt hier meer te weten komen over natuurkunde, over anatomie, maar ook over het oude Egypte. Het Universiteitsmuseum Groningen is gratis voor kinderen. Op maandag is dit museum gesloten.

 

Veenkoloniaal Museum

De geschiedenis van Oost-Groningen komt tot leven in het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Je vindt hier gescheidenis over dit deel van Groningen, maar ook kunst en cultuur. Het Veenkoloniaal Museum heeft een aantal vaste exposities, met daarnaast een wisselende agenda.

 

Noordelijk Scheepvaartmuseum

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is gevestigd in  twee prachtige middeleeuwse gebouwen in de stad Groningen. Het museum toont de geschiedenis van de Noord-Nederlandse scheepvaart en de geschiedenis van de stad Groningen. Daarnaast zijn er het hele jaar wisselende kunst- en geschiedenistentoonstellingen te zien. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is dus een heel veelzijdig museum waar je menig uurtje kunt doorbrengen. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is op maandag gesloten.

 

De Theefabriek

De Theefabriek in Houwerzijl is Nederlands enige theemuseum. Er is ook een theeschenkerij met een uitgebreide theekaart en geurige theewinkel.

 

Museumspoorlijn S·T·A·R

De Museumspoorlijn S·T·A·R is de langste museumspoorlijn van Nederland. Deze loopt van Veendam tot Musselkanaal in de provincie Groningen. Daarnaast is er een museum in de rijtuigenloods bij het station Stadskanaal. Het museum is gratis toegankelijk op vertoon van het treinkaartje. Je kunt echter ook losse toegangskaartjes voor het museum kopen.